Forsommerudflugt
Onsdag den 27. maj 2009

Det blev en interessant og oplevelsesrig tur til museet Arken, der har en af Danmarks mest markante samlinger af samtidskunst. Smukt ligger den karakteristiske bygning i det nøgne landskab med udsigt ud over Øresund.

To særudstillinger havde vores særlige interesse: Arkens første utopiakunstner, kinesiske Qui Anxiong, tog os med på en rejse gennem fortid, nutid og fremtid. Den anden særudstilling en række fine kunstværker af impressionister og post impressionister udlånt fra Israels Museum, Jerusalem: Monet, Renoir, Van Gogh og Gauguin.

I alt 15 havde meldt sig, mindre end det normale deltagerantal. Der havde nemlig indsneget sig den fatale ting, at Niels Brocks Kunstforening tidligere på foråret havde arrangeret en lignende tur. Mange af Seniorklubbens medlemmer er også medlemmer af kunstforeningen, havde deltaget i den tur og ønskede ikke en gentagelse. Forståeligt nok.

Klokken 14 samledes den lille overskuelige flok i ankomsthallen.

Efter de indledende manøvrer samledes vi ved indgangen til udstillingen og blev her præsenteret for vores guide med det velklingende navn Anel Ibrahimovic.

Han fik frie hænder til at vælge rækkefølgen, og valget faldt uden tøven først på impressionisterne. Og hvilken gennemgang af de malerier, han udvalgte! Med en indlevelse, begejstring og stor viden fortalte han om den enkelte kunstner: Monets åkander, Renoirs blomster, Van Goghs kornmark og Paul Gauguins landskab. Knyttede særlig omtale om deres liv og virke sammen med den kunstneriske sammengæng. En levende og inspirerende gennemgang.
Det var desværre ikke tilladt at fotografere i udstillingslokalerne.

En velanbragt pause, hvor de mange kunstneriske indtryk kunne nedfælde sig, blev tilbragt i museets restaurant, højt beliggende og med en enestående udsigt ud over havet.Bordet var allerede dækket, og en god kaffe med kage gjorde godt. Snakken gik livligt, og kræfterne samledes til endnu et fremstød.Anel tog imod os ved indgangen til den store hal,hvor 12 kinesiske arbejdere havde sammensvejset en original kinesisk togvogn fra 1960-erne.Når man træder ind i den, bliver man mødt med en høj, kaotisk musik, og i alle togets vinduer flimrer dokumentariske videoklip fra centrale begivenheder i Kinas nyere historie: Kampscener fra den japanske besættelse i 1930-erne, begejstrede folkemængder, der vifter med Maos Lille Røde, og det retslige opgør med kulturrevolutionens forbrydelser i 1980-erne blandet op med poetiske skyggebilleder på rejsen mod en ny økonomisk drøm. Vores guide måtte opgive sin fortælling i togvognen, men afsluttede sine bemærkninger foran det store lærred, hvor animationsfilmen "PÅ himmelen" vises. Man oplever en oprindelig paradisisk natur, der langsomt overtages af den moderne civilisation. I en fortsættelse "Den nye bog om bjerge og have" blander filmen fortællingen om de religiøse og politiske konflikter, der præger nutidens globale virkelighed.
Helt udmattede rejser vi os fra bænken,
samler tilbageblevne kræfter og lytter til Anels ord og beskrivelse af nogle af Arkens egne værker. Jo det vil vare nogen tid, inden vi får fordøjet de mange forskelligartede indtryk. En stor tak til Anels inspirerende fortolkning.

Dagen sluttedes i restauranten. En veltillavet svinemørbrad med tilbehør. Dertil et smagfuldt glas rødvin. Ved 20-tiden sluttede festen. Alle udtrykte tilfredshed med arrangementet, ønskede hinanden en god sommer og drog så i forskellige retninger.