Forsommerturen 1. juni 2010


Bestyrelsen havde valgt som mål den smukke Mølleådal med den gamle industriby Brede som midtpunkt.

Vejrguderne var positive, havde lovet tørvejr - dog ikke sol - Alt tegnede positivt. En anelse af frygt sneg sig ind i billedet, da TV2 News i en vejrudsigt viste billeder af et regnvejr placeret over Sydsverige, men desværre på vej ind over Sjælland. Og ganske rigtigt. Lidt før klokken 12 begyndte de mørke skyer at åbne sig, og en let, silende regn tog sin begyndelse. Den var trofast, for den varede ved resten af dagen stik imod alle hidtidige vejrberetninger. Den tidlige start var dog godt for én ting. De 26 deltagere havde forsynet sig med regnvejrstøj og var derfor rimeligt garderet mod det våde element.

Vi samledes i Hovedværkets entre, lidt forpjuskede, men med det gode humør i behold. Enkelte var ikke nået frem i tide. En urimelig kort tid - 3 minutter - var der til rådighed på Jægersborg station, når man skulle skifte fra S-tog til Nærumbanen. Man skulle være hurtigløber for at klare skiftet. Nogle måtte pænt vente på næste afgang.


Som det altid er tradition ved seniorklubbens museumsbesøg, var der sørget for kyndig vejledning gennem det smukt istandsatte museum.


En levende beskrivelse af dette fantastiske industrielle eksperiment fulgte, samtidig med at vi så de mange interessante ting, som udstillingen rummer.
Og ikke alene var det et industrielt eksperiment bygget op omkring de mange vandmøller, der forsynede virksomheden med kraft. Men det udviklede sig også til et socialt eksperiment, som sikrede den trofaste arbejder en sikker tilværelse fra vugge til grav.

Vi undgik ikke regnen. - Vi måtte for en stund forlade Hovedværket og ad hovedgaden forbi det smukke hovedsæde, hvor direktøren havde sin bolig,gå til de mere ydmyge arbejderboliger, som efter datidens forhold faktisk var fint indrettet.Her skal lyde en stor tak til vores guide

for en levende,
velforberedt gennemgang
af det store kompleks.

En pause var indlagt - tiltrængt - og tilbragtes i det gamle, smukke spisehus, som nu er indrettet til restaurant. Smukt pyntet var der dækket op til et dejligt kaffebord og en indbydende kage i det store nænsomt istandsatte spisehus.Vi håbede - så optimistiske vi nu er - at vejrguderne ville forbarme sig over os, når vi skulle forlægge residensen til Frilandsmuseet. Men nej ! Ingen medlidenhed. Vi måtte igen have regntøjet frem. Opad gik det til indgangen til museet, hvor en ny guide ventede på os, iført gammel dragt og med strikketøjskurven over armen. Velforberedt og dygtigt skulle hun vise os den store firlængede Fjellerupgård flyttet fra Djursland til museets jord, et enestående værk.

Vi passerede køkkenhaven, smukt anlagt og vedligeholdt af museets folk. Så til hovedbygningen (stuehuset), hvor hele indretningen er bevaret, som den var i 1910.


Vi oplevede en fin gennemgang at de mange stuer, nød de smukke, gamle møbler, de gamle kakkelovne, billederne, de smukke gardiner og familieportrætterne på skrivebordet.


Den store gårdsplads med de toppede brosten omkranses af de smukke bindingsværksbygninger i sort og hvidt med de smukke stråtækte tage. Et imponerende arbejde at flytte en sådan gård. Smukt ligger den i naturens kønne omgivelser virkelig et besøg værd.

Herregårdsturen afsluttedes i den smukt anlagte prydhave. Et solstrejf ville have gjort underværker, men sådan skulle det ikke være på forsommerturen 2010. Regnen fortsatte, men intentionerne i den smukke gamle have trådte tydeligt frem.
Halvvåde forlod vi området og satte kurs mod "Spisehuset",
hvor en veltilberedt middag ventede os.

Hurtigt indfandt sig den sædvanlige, gode stemning, glemt var de grå skyer, og slutopgøret blev en konstatering af en begivenhedsrig og god tur.