Indledning til referatet af sensommerturen på

Christianshavn.

For at gøre referatet så mindeværdigt som muligt, har vi kombineret det med en del billeder, som vi gerne vil vise dig.
Men det kan ta' op til et par minutter at overføre alle billederne til din skærm - afhængig af hvor hurtig din forbindelse er til Internettet. Til gengæld går det hurtigt næste gang, du vil se referatet.

Mens du læser dette, er din computer allerede gået i gang med at hente billederne. Det kan du se i nederste venstre hjørne af din skærm: Dér står, hvor mange elementer (billeder), den mangler at hente. Når computeren har hentet alle billederne, kommer der til at stå "Udført".

Så vi håber, at du har tålmodighed og venter på, at der står Udført, før du kører videre nedad med rullepanelet.

Hvis du klikker på et billede, bliver det vist i større format. Når du så klikker på det store billede, kommer du tilbage.

Med venlig hilsen
webmaster

 

PS: På referatets sidste linie står der bl.a E-mail. Hvis du klikker på det ord med musen, kan du skrive en mail til os med eventuelle kommentarer, vi vil meget gerne modtage både ris, ros og forslag. Vi vil også meget gerne høre, hvor lang tid det (cirka) tager på din computer, før der står "Udført".

Til de af jer, der kender noget til skærmens opløsning, kan vi fortælle, at referatet er lavet i 800 x 600; så det vil være en fordel, hvis din skærm er stillet til det.
REFERATET:

En lille flok på 15 havde sat hinanden stævne på Christianshavns Torv. 18 havde meldt sig, men 3 måtte sende afbud.

Himlen var halvgrå. En enkelt lettere byge gjorde starten lidt fugtig, men ellers artede vejrguderne sig!

Skytte bød velkommen til alle og særlig til Inge Rytved, en af hans tidligere elever (Sjællandsgades skole - 1.klasse 1949), som havde lovet at være vores guide på turen gennem nogle af Christianshavns gader.

Hun gav en kort introduktion på torvet inden starten: Anlagt 1617-22 af Chr.IV på nedbankede pæle i det grunde vand mellem havneløbet og Amager. Dernæst fulgte en kort historisk oversigt over det videre forløb. Præcist og meget interessant.

Turen gik nu ad Torvegade til Strandgade.Vi standsede på hjørnet ved "Ørkenfortet" - tidligere administrationsbygning for Burmeister & Wain - nu tilhørende Nordea, som udvidede deres domæne med Henning Larsens række af tilbygninger langs havnen.

Vi fik også historien om Lehns eller Tordenskjolds Gård (nr. 6) - opført 1703.

Så gik turen til Strandgade 2 - Christians Kirke - 1755-59, arkitekt Nicolai Eigtved. En grundig forklaring af historie og bygningsstil fulgte,og besøget sluttede med en kort rundgang i den store gravkrypt under kirken.Vi gik tilbage ad Strandgade, krydsede Torvegade.

og standsede ved Asiatisk Pladsomkranset af det nye Udenrigsministerium (mod syd) -Asiatisk Kompagni (mod øst) - benyttes nu af Udenrigsministeriet til restaurant, kantine og bibliotek -og langs havnepladsens nordre side det berømte Østasiatisk Kompagnis Pakhus, også kaldet Eigtveds Pakhus - anvendes nu til internationalt mødecentrum og repræsentationslokaler.

En usædvanlig, smuk og interessant konstellation af gammelt og nyt.Vi forsatte ad Strandgade og så nogle af de gamle "Gårde"

- bevaret, fordi de store bybrande, der ramte København, aldrig nåede Christianshavn.Fortsatte så ad Skt. Annæ Gade,

hvor man i 1861 opførte et fængselsanneks til KvindefængsletChristianhavns Torv - nu private lejligheder, passerede Vor Frelsers Kirke og nåede ud til voldterrænet med Løvens Bastion.


Vi fortsatte direkte til Ravelinen, hvor en velfortjent kop kaffe og kringle ventede os.
Efter en kort visit til "Huset på Christianshavn:"

gik turen tilbage til Løvens Bastion med den nu vingeløse Lille Mølle.
Den var et besøg værd.
Under kyndig ledelse af en særlig guide forcerede vi samtlige trapper, hørte historien om Ejnar Flach-Bundegaard og hans hustru Anna, og så deres fantastiske lejlighed, som de havde ladet indrette i Møllens 3 etager + kælder.
Enken testamenterede Lille Mølle til Nationalmuseet (1974).Efter besøget i Lille Mølle, bød Skytte på et glas iskold perlende champagne i haven til Løvens Bastion.

Herligt! Tusind tak, Skytte!
Det var meget velkomment.
Kl. 18.00 satte vi os til rette ved et smukt pyntet bord i den tilstødende møllerbolig - nu indrettet til restaurant.

Vi nød maden efter en for os anstrengende tur.

Snakken gik som sædvanligt lystigt, og først ved 20.30 tiden sluttede en begivenhedsrig dag.

Til sidst skal der lyde en stor tak til Inge Rytved for et morsomt, informativt førerskab.